Categories
Anarkisme Bangkit Kelola Tanpa Polis Terjemahan

Dunia Tanpa Polis: Bahagian I

oleh Erin Malikhain
Bacaan: 5 minit
Terjemahan dari A World Without Police


Bayangkan sebuah dunia tanpa polis.

Kita tinggal dalam sebuah masyarakat di mana setiap masalah sosial, baik jiran yang bising mahupun lampu jalan yang rosak, memerlukan campur tangan polis. Akibatnya adalah sebuah epidemik gangguan dan kekejaman. Tetapi bagaimana sekiranya ada jalan lain untuk kita menyelesaikan masalah ini? Bagaimana jika kita memansuhkan institusi polis sepenuhnya? Kami ingin mengajak kalian untuk berfikir dan bertindak, dan mengusulkan langkah untuk tinggal di dunia bebas polis.

Bahagian I: Masalah

Aktivis kekejaman polis sering mengatakan bahawa polis seharusnya melindungi dan menjaga keselamatan, namun kemudian mengecam mereka kerana tidak menjalankan tugas. Anggapan ini salah sama sekali. Dari awal mereka hingga sekarang, pasukan polis telah melindungi dan melayani segelintir orang kaya daripada yang banyak, dan yang putih (majoriti) dari yang lain. Penguatkuasaan dan keganasan yang tidak sama bukanlah penyimpangan: itu adalah bahagian penting dalam pekerjaan mereka.

Dari segi sejarah, pasukan polis diciptakan untuk melindungi harta benda, perniagaan dan orang kaya dan serta menegakkan ketuanan orang putih. Di bandar-bandar mereka dibentuk untuk menekan bilangan orang miskin yang semakin meningkat lantaran
kebangkitan kapitalisme. Di ladang dan pertanian
tanah jajahan yang mereka dibentuk sebagai tindak balas terhadap ancaman pemberontakan hamba.

Di England, pasukan polis pertama dibiayai oleh pedagang kaya untuk mencegah kecurian di dermaga komersial London. Usaha ini meletakkan asas untuk penubuhan London Metropolitan Police, pasukan polis moden pertama di dunia, pada tahun 1829. Di Amerika Syarikat, jabatan polis ditubuhkan pada pertengahan tahun 1800-an di Timur Laut bandar untuk mengawal rusuhan dan mengganggu budaya jalanan orang miskin miskin, melindungi harta benda kelas menengah, dan menguatkuasakan undang-undang perhambaan. Di Selatan, polis berkembang untuk memantau rondaan hamba, dan memberi tumpuan untuk mencegah hamba dan membebaskan orang kulit hitam dari menolong melarikan diri atau melakukan pemberontakan.

Dalam setiap kes, polis ditubuhkan untuk mempertahankan harta benda dan kepentingan kelas pemerintah putih majoriti. Mereka menghalang golongan tertindas dari menentang kapitalis, sama ada melalui tingkah laku antisosial atau pemberontakan.

Hari ini, walaupun terdapat kepelbagaian perkhidmatan polis, aktiviti utama polis tetap menjadi peronda yang memantau jalanan. Rondaan jalanan menguatkuasakan pelbagai penyelenggaraan untuk menguruskan penduduk miskin dan penduduk lain yang dilihat sebagai tidak teratur atau tidak berperikemanusiaan. Mereka menggunakan bangsa – dan terutama mereka yang berkulit hitam – sebagai sasaran mereka. Polis jarang menumpukan perhatian terhadap kesalahan di tempat kerja oleh majikan atau jenayah “kolar putih” oleh orang kaya. Sebaliknya mereka melindungi kawasan komersial, dan pada tahap yang lebih rendah, hak milik kelas menengah.

Pentingnya, bentuk penindasan yang paling meluas dalam masyarakat kapitalis sama sekali tidak dipolitikkan: eksploitasi kita terhadap pekerjaan, di mana nilai yang kita buat untuk majikan dicuri sebagai keuntungan. Eksploitasi seperti ini dianggap sepenuhnya normal dan sah, sebuah jenayah yang tersembunyi dalam pandangan yang jelas.

Sedang eksploitasi ini berterusan, orang kaya menjadi lebih kaya, dan golongan elit memperolehnya lebih banyak kuasa untuk mengarahkan perhatian polis. “Semua orang mempunyai hak yang sama di bawah undang-undang,” adalah omongan kosong semata-mata dalam masyarakat seperti ini, seperti ‘kebebasan bersuara’ semasa waktu iklan yang dibeli dan dijual oleh syarikat korporat.

Kerana polis bekerja untuk pemerintah dan bukannya yang khusus
kapitalis, kepolisian nampaknya melayani masyarakat secara keseluruhan, dan yang disasarkan oleh polis nampaknya menjadi musuh orang ramai. Setiap hari, polis menganiaya orang miskin dan bukan kulit putih, dan mengajak pekerja yang lebih baik untuk mendapatkan perlindungan daripada polis di samping kelas pemerintah. Di Amerika Syarikat, polis memang bersifat perkauman. Polis peronda hamba menyatukan orang kulit putih yang miskin dengan tuan hamba yang kaya, sambil terus menindas orang kulit hitam. Dengan cara yang sama, kepolisian kontemporari membahagikan warganegara kelas pertama daripada orang kelas kedua, atas nama hak sejagat.

Kerana polis mengekalkan kuasa kapitalis, polis selalu
menggunakan ancaman dan kekerasan. Inilah yang membezakan peranan polis daripada semua institusi negara yang lain. Tidak seperti birokrasi lain, polis mempunyai kuasa untuk merampas hak individu secara paksa – termasuk meragut nyawa anda. Terlepas dari batasan undang-undang yang ditetapkan, peranan polis memerlukan kekuatan untuk menahan, memukul, memenjarakan dan membunuh dalam perkhidmatan undang-undang dan ketertiban.

Polis juga ganas dalam ketika waktu yang lainnya: sepanjang mereka melakukan tugas, setiap hari ada saja eksploitasi yang berlanjutan. Apabila polis menegakkan “kesamarataan di bawah undang-undang“, [mereka tidak berkata benar] orang miskin dibayar gaji kelaparan sementara bos mereka mendapat keuntungan, mereka diusir oleh tuan tanah yang memiliki kediaman mereka, dan sebagainya. Tidak kira bagaimana pasukan polis tanpa kekerasan, kekerasan sistemik ini akan tetap ada. Tidak ada jumlah latihan, pengawasan hukum, atau reformasi yang dapat mengubah kekerasan dasar institusi polisi.

Satu-satunya cara untuk mengakhiri kekejaman polis adalah melalui kebangkitan masyarakat yang revolusioner, menjadikan kekayaan dan sumber daya tersedia secara percuma untuk semua. Jauh dari reformasi polis sambil mempertahankan peranan mereka sekarang, tujuan ini memerlukan pemansuhan polis sama sekali.


Dalam konteks Malaysia, pelbagai laporan telah diterbitkan dan pelbagai jenis desakan telahpun dibuat untuk memberi amaran tentang penyalahgunaan kuasa polis. Antaranya adalah kematian dalam tahanan, penahanan bersasarkan warna kulit dan identiti tertentu, dan banyak lagi penyelewengan berat sebelah. Apakah kita akan terus diam kerana kita tidak mengalami atau tidak perlu melalui semua ini?

 

Baca bahagian II di sini